Login
Main menu

Ha egy emberközpontú, hálapénz és korrupciómentes egészségügyet szeretnél, amiben méltóságban lehet gyógyulni és gyógyítani,
akkor csatlakozz és/vagy támogass minket: OTP 1174800721162118 HUF, közlemény: TÁMOGATÁS

LEZÁRULT - Szavazzon, melyik kórház kapja a 200.000 forintnyi alkoholos kézfertőtlenítőt?
  • Votes: 0%
  • Votes: 0%
  • Votes: 0%
  • Votes: 0%
  • Votes: 0%
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

„Bármilyen fájdalmas, bármilyen nyomasztó is a beismerés, nem a letagadásban rejlik ellenszere.”
Semmelweis Ignác

100 liternyi alkoholos kézfertőtlenítő - szavazzon, melyik budapesti kórház kapja meg azt az idei Semmelweis-napon!

A nyertes  kórháznak a sajtó jelenlétében fogjuk átadni a 100 l-nyi kézfertőtlenítőt.

Ezzel az akcióval a kézhigiénia, az alkoholos kézfertőtlenítők fontosságára hívjuk fel a figyelmet.  A kórházi fertőzések elleni küzdelem egyik legfontosabb momentuma a megfelelő kézhigiénia.

Sok beteg, az őket látogató hozzátartozók és a kórházakban dolgozó szakszemélyzet is gyakran tapasztalja, hogy a kórházi higiénián van mit javítanunk. Annak ellenére, hogy vannak jó példák is, összességében elmondható, hogy a kórházak nem tudnak megfelelni a szabályoknak. Az elmúlt években a média is többször beszámolt kirívó, sajnálatos esetekről, így például, hogy sokszor a vasúti vécéknél is mocskosabbak a kórházi mosdók, vagy hogy a betegeknek se toalettpapírt, kéztörlőt, se szappant nem tudnak biztosítani. 

Szomorú és sajnálatos tény továbbá, hogy az uniós országok közül pont Magyarországon, Semmelweis hazájában használják a legkevesebb alkoholos kézfertőtlenítő gélt az egészségügyi intézményekben (6 liter/1000 betegnap; Svédországban ez például 40 liter/1000 betegnap).

Igen, pont annak a Semmelweis Ignácnak a  hazájában, aki a kézfertőtlenítéssel vált világhírűvé és az anyák megmentőjévé és máig büszkén hivatkozunk rá, neveztünk el számos egészségügyi intézményt is róla és minden évben a  születésnapján ünnepeljük a magyar egészségügy napját.

dr. Novák Hunor a betegfelvilágosítás érdekében tett társadalmi erőfeszítéseinek elismeréseként nemrég 200.000 forintos pénzjutalmat kapott egy  orvosszakmai zsűritől, amit teljes egészében felajánlott a ReSzaSz számára, a kórházi fertőzések elleni küzdelem céljából.

Ebből a felajánlásnak megfelelően kb. 100  liternyi alkoholos kézfertőtlenítő gélt veszünk és adunk át az alábbi, jelentős adóságállománnyal rendelkező kórházak közül annak, aki a legtöbb szavazatot kapja:

Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet
Honvédkórház (Magyar Honvédség Egészségügyi Központ)
Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és Rendelőintézet
Péterfy Sándor utcai Kórház rendelőintézet és Baleseti Központ
Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak

(A szavazást ld. fent!)

Sok kórháznak ugyanis nincs elég pénze arra, hogy megfelelő mennyiségű alkoholos kézfertőtlenítőt beszerezzen, pedig valójában olcsóbb volna az állam számára  a kézfertőtlenítő beszerzése és annak használatával a fertőzések megelőzése, mint a hiánya miatt kialakult kórházi fertőzés kezelése.

A kórházi fertőzések visszaszorítása érdekében a ReSzaSz korábban is javasolta és egyben felajánlotta segítségét a kormányzatnak abban, hogy 2017. július 1-re, Semmelweis-napra minden betegellátási ponton (kórterem, ambulancia, rendelő, vizsgálóhelyiségek, stb.) legyen elérhető alkoholos kézfertőtlenítő gél, mint a betegellátás minimumfeltétele. Ehhez külön források biztosítása is szükséges, hogy az intézményeknek ne a jelenlegi – meglehetősen szűkös – gyógyszerkeretből kelljen kigazdálkodniuk ennek költségeit.

A hozzátartozók, betegek kézhigiéniája is legalább annyira fontos mint az egészégügyben dolgozóké, ezért határozottan kérjük a lakosságot, hogy – amennyiben nem elérhető - kérje az egészségügyi személyzettől az alkohol kézfertőtlenítőt.

Ezúton kérjük azon magánszemélyeket, cégeket,  akik egyetértenek a kezdeményezéssel és lehetőségük van a programot támogatni, felajánlásukat az alábbi bankszámlamászra tudják eljuttatni: Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete  OTP - 11748007 21162118, a beérkezett támogatásokból további kézfertőtlenítőt fogunk vásárolni kórházak számára.

Reméljük, hogy javaslataink minél előbb meghallgatásra találnak, ezzel is elősegítve a biztonságos betegellátás feltételeit és az elkerülhető kórházi fertőzések csökkenését Magyarországon.

Reszasz
Budapest, 2017. június 15.

 

Kapcsolat

  • Cím: 1125 Bp., Szarvas Gábor út 9/b
  • Telefonszám: +36703793810
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Facebook: Emberi konzultáció
  • Youtube: ReSzaSz videók