Login
Main menu

Ha egy emberközpontú, hálapénz és korrupciómentes egészségügyet szeretnél, amiben méltóságban lehet gyógyulni és gyógyítani,
akkor csatlakozz és/vagy támogass minket: OTP 1174800721162118 HUF, közlemény: TÁMOGATÁS

Gyakori kérdések - Magunkról

Magunkról

Országos elnökség

  • Elnök: Dr. Dénes Tamás
  • Általános alelnök (elnökhelyettes): Dr. Hegedűs Zsolt
  • Titkár: Dr. Peskó Gergely

A ReSzaSz a Munkástanácsok Országos Szövetsége szakszervezeti konförderáció tagja.

 

Tiszteletdíjak

Az országos elnökség döntése alapján, az országos elnökség NEM kaphat tiszteletdíjat egészen addig, ameddig nem lesz alapbér emelés!

 

Jutalmak

Az országos elnökség döntése alapján, az országos elnökség NEM kaphat jutalmat egészen addig, ameddig nem érjük el a minimum 300eFt-500eFt-700eFt alapbéreket, rezidens/szakorvos/főorvos tekintetében!

no-money

Úgynevezett rendes tagként minden orvos és fogorvos kolléga csatlakozását várjuk és örömmel fogadjuk. Csak akkor tudjuk hangunkat hallatni, az egészségügyben dolgozók érdekeit képviselni, ha van mögöttünk egy, a tagjaink alkotta erős hátország.

Az egészségügy más szegmensében dolgozó kollégák, illetve céljainkkal egyetértő civil embertársaink számára pártoló tagságot biztosítunk. Mindennemű támogatást, bíztatást örömmel és hálával fogadunk.

Összességében bárki csatlakozhat, aki céljainkkal egyetért.

A Rezidensek és Szakorvosok szakszervezete (ReSzaSz) egy 2016-ban alakult egészségügyi érdekképviseleti szervezet, a Munkástanácsok Országos Szövetségének a tagja.

 

Szakmánkat hivatásszerűen gyakorló orvosként testközelből látjuk és érezzük a magyar egészségügy betegségeit,  melyek az elmúlt évtizedekben sajnos érdemben nem változtak: az alulfinanszírozottságot, a rendszert átszövő és korrumpáló hálapénzrendszert, a strukturális problémákat, az egyéni érdekeltségek mentén való szerveződést, a túlórákat, túlhajszoltságot, megosztottságot, az eredményes érdekképviselet hiányát.

 

Hiszünk abban, hogy mindebben változást elérni csak összefogással és aktív cselekedetekkel lehet. A jelenlegi helyzeten változtatni kell és lehet, de napjaink fotelforradalma nem fog rendszerszintű változáshoz vezetni, így mindenkit arra buzdítunk, konstruktív véleményének egyéni partizánharc helyett találjon egy jobb csatornát.

 

A ReSzaSz egy lehetőség az összefogásra. Alapszabályunkat idézve célunk az egészségügyben dolgozók jogainak és érdekeinek hatékony képviselete, a minőségi és biztonságos betegellátás illetve a tisztes bér- és munkakörülmények kiharcolása; egy élhető, fenntartható, hálapénzmentes egészségügy kialakítása Magyarországon. Küzdünk az egészségügyben dolgozók itthon tartásáért, a versenyképes orvosképzés kialakításáért, szolidaritást vállalva minden egészségügyben dolgozóval.

Pártpolitikai tevékenységet nem folytatunk, független, civil összefogásként működünk.

TAGS: reszasz

Sokszor kérdezték tőlünk, hogy miért volt szükség egy új szervezetre az MRSz mellé.

Az MRSz egy civil szervezet (ebből adódóan sztájkot például nem szervezhet), tisztségviselői pedig csak rezidensek, még szakképzésben lévők lehetnek, így a mozgástere és jogi lehetőségei korlátozottak.

A ReSzaSz alapításának ötlete akkor vált valós lehetőséggé, amikor nem találtunk 2015 végén egy olyan szakszervezetet, amelyik felvállalt volna akár sztrájkot is a céljaink elérésének érdekében. Mindeközben a Magyar Rezidens Szövetséggel továbbra is szoros együttműködésben dolgozunk: alapító közgyűlésünk az MRSz leköszönő elnökét választotta meg elnökként 2016 januárjában, az MRSz jelenlegi elnöke pedig egyben a ReSzaSz rezidens ügyekért felelős alelnöke is.

A tagsággal, alapszabályunk elfogadásán és betartásán túl semmilyen kötelezettség nem jár.  A ReSzaSz-ba való belépéssel mindenkinek lehetősége nyílik akár az aktív részvételre is szervezetünk életében, kampányainkban, közgyűléseinken, csapatépítőinkön, sportprogramjainkban, de ugyanúgy örülünk mindenkinek, ha pusztán jelenlétével és tudásával bővíti táborunkat. Tagságunkkal e-mailen és tagjaink számára fenntartott Facebook csoporton keresztül tartjuk a kapcsolatot.

Mindeközben fontos tisztáznunk, hogy jelenleg még olyan fázisban van szervezetünk, hogy nem engedhetünk meg magunknak fizetett alkalmazottakat, adminisztrátort. A szakszervezetet mindannyian munka mellett, hobbiként, tiszteletdíj nélkül, változás iránti vágyunkból működtetjük. Minden megkeresésre, levélre, Facebook üzenetre a legjobb tudásunk szerint válaszolunk, minden felmerülő problémában szívesen segítünk, ám megoldást csak tagjainkkal összefogva, közös munkával tudunk keresni. Így tehát szükségünk van tagjaink aktív közreműködésére a panaszaik, problémáik feltérképezése és a megoldáshoz vezető egyes stratégiai lépcsők kidolgozása során is.

 

Csatlakozással tagjaink egy nagyszerű, fejlődésért küzdő, nyitott csapat tagjaivá válnak. Minden tagunk bármilyen egészségügyi munkavégzéssel kapcsolatos panaszát meghallgatjuk, szükség esetén érdekeit képviseljük. A szervezeti tagsággal egyúttal ingyenes munkajogi képviseletre is lehetőség nyílik.

Akcióinkról, szervezetünk működéséről hírleveleinkben és Facebook csoportunkban olvashatnak tagjaink.

Úgy gondoljuk, hogy a magyar orvostársadalomnak sosem volt meg az a szakszervezeti szinten jelen lévő érdekképviselete, amit megérdemelt volna. Ennek egyik oka valószinűleg abban keresendő, hogy a  magyar történelemben a szakszervezetnek nincsen igazi hagyománya. Véleményünk szerint egy igazán jól működő szakszervezet nem kötelező tagságon, hanem önszerveződésen alapul. Mi a tagjaink belföldön - akár a Magyar Rezidens Szövetségben - és külfödön szerzett munka-  és szakszervezeti tapasztalati alapján szerveződtünk egységgé. Egy gyorsan reagáló, az egyéni, akár kisebb rétegeket is érintő problémákat felderítő, igényeket szem előtt tartó, igazi érdeképviselet akarunk lenni.

Kapcsolat

  • Cím: 1125 Bp., Szarvas Gábor út 9/b
  • Telefonszám: +36703793810
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Facebook: Emberi konzultáció
  • Youtube: ReSzaSz videók