Bizakodva fogadtuk a kormány június 9-én tett, az egészségügyben tervezett részleges bérfejlesztéssel kapcsolatos bejelentéseit. Fontos előrelépésnek tekinthető, hogy három év után először tényleges alapbéremelésre szánta el magát a Kormány.

Értékeljük, hogy az orvoskollégák bérfejlesztésére vonatkozó ígéret a korábbiakhoz képest nagymértékű és jelentős, megteremtve ezáltal a lehetőséget, hogy csaknem 30 évvel a rendszerváltozást követően az egészségügyben is rendszerváltozás legyen, ahol a hálapénz egyértelmű jogi tiltásával a torz motivációk, korrupció megszüntethető lenne.

Ám még ezzel a 2017 végéig várhatóan megvalósuló ígérettel is jelentősen alulmaradunk a Visegrádi Négyek orvosi bérátlagához képest. Így a mostani bejelentést, bár örömmel fogadjuk, csak egy olyan sürgető folyamat első lépcsőjeként tudjuk elfogadni, amelynek során az egészségügyi bérek 2019-re, a rendszerváltozás harmincadik évfordulójára elérik a hozzánk hasonló múltú országok átlagát.

Mindazonáltal méltánytalannak és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a jelenlegi bértárgyalások kapcsán a szakdolgozók, a védőnők, valamint az egészségügyi technikai dolgozók érdekei nem megfelelően képviseltettek. A számukra tett bérfejlesztési ígéretek jelentéktelenek és megalázóan alacsonyak, és nem veszik figyelembe a tényt, hogy a szakdolgozók elégedetlensége, ebből adódó elvándorlása és pályaelhagyási tendenciája veszélyezteti az ellátás biztonságát. A szakdolgozóktól érkezett visszajelzések alapján elmondható, hogy nem a remény, hanem a reményvesztettség üzenetét hordozza számukra az aláírt megállapodás.

A ReSzaSz vallja, hogy a gyógyítás csapatmunka. Kiállunk a kollégáink mellett, és minden törvényes, a biztonságos betegellátást nem veszélyeztető eszközt megragadunk azért, hogy a betegeinket biztonsággal tudjuk gyógyítani.

Ki kell tehát mondani, hogy a béremelés mértéke és üteme nem oldja meg a betegbiztonságot veszélyeztető munkaerőhiányt. Továbbá a béremeléssel nem lesz több kesztyű, kézfertőtlenítő, és nem javulnak a gyógyítási mutatóink. Nem csökken a daganatos megbetegedések és halálozások aránya, nem nő a születéskor várható élettartam.

A ReSzaSz közgyűlése felhatalmazta az elnökséget arra, hogy kezdeményezze a bérmegállapodás újratárgyalását.

Hangsúlyozzuk, hogy a ReSzaSz célja a betegek biztonságának érdekében a közfinanszírozott egészségügy megmentése, és az ehhez szükséges források kiharcolása, ami a mindenkori nemzeti össztermék minimum 6%-a kell, hogy legyen. Harcunkat a fenti cél eléréséig nem hagyjuk abba.

Budapest, 2016. június 13.