Login
Main menu

Az egészségügy
nemzeti ügy!

 

Szavazás a fertőtlenítőről Belépési nyilatkozat

A ReSzaSz szakszervezetként 

A szakszervezet célja a munkavállalók jogainak és érdekeinek képviselete és védelme minden, törvény adta érdekképviseleti és érdekvédelmi eszköz által.

A ReSzaSz céljai 

A minőségi és biztonságos betegellátás. Az uniós átlaghoz igazodó tisztes bér- és munkakörülmények kiharcolása az egészségügyben dolgozóknak. Egy élhető, fenntartható, hálapénz-mentes egészségügy kialakítása Magyarországon, amelyben méltóságban és biztonságban lehet gyógyulni, tisztességben gyógyítani, oktatni és okulni.

A ReSzaSz ezért küzd

A ReSzaSz küzd az egészségügyben dolgozók itthon tartásáért és a versenyképes orvosképzésért, mindebben szolidaritást vállalva a többi egészségügyben dolgozóval. A szakszervezet közvetlen pártpolitikai tevékenységet nem folytat, szervezete politikai pártoktól független.


Ha egy emberközpontú, hálapénz és korrupciómentes egészségügyet szeretnél, amiben méltóságban lehet gyógyulni és gyógyítani,
akkor csatlakozz és/vagy támogass minket: OTP 1174800721162118 HUF, közlemény: TÁMOGATÁS

 

 

“Bármily fájdalmas, bármily nyomasztó is a beismerés, nem a letagadásban rejlik ellenszere. “

 Semmelweis Ignác

 

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) a múlt héten kiadott  Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer (NNSR) 2016-os eredményei, illetve az évek óta folyamatos emelkedést mutató multirezisztens kórokozók által okozott kórházi fertőzések kapcsán,  Nigel Crisp, az angol Egészségügyi Minisztériumban dolgozó vezető tisztviselő és menedzser visszaemlékezésének egy részletével hívja fel a figyelmet a kézhigiéné és a kórházi fertőzések elleni harc fontosságára. A bölcs ember tanul mások hibáiból.

 

Nigel Crisp visszaemlékezése  arról, hogy hogyan vették fel sikeresen a harcot a kórházi fertőzésekkel Angliában a 2000-es évek elején.

(Nigel Crisp: 24 hours to save the NHS, The Chief Executive’ account of reform 2000-2006, Pages 69-70., Oxford University Press, 2011)

 

“Visszatekintve egyértelmű, hogy a lakosság aggódott  a kórházi fertőzések kontrollja és a kórházak tisztasága miatt. Ez valamilyen ok folytán lemaradt a legfontosabb prioritások listájáról és a téma   visszajárt kísérteni minket. Ez egy valós probléma volt, nemcsak látszólagos. A fertőzés elleni küzdelem napi rutinját elhanyagolták és a fertőzési ráta túl magas volt .

 

Követtük a mostanra már jól bevált gyakorlatot, megállapítottunk egy mérhető célt, felügyeleti és fejlesztési folyamatokat vezettünk be,  szakértelmet fejlesztettünk és folyamatosan és kitartóan törekedtünk a javulásra.  Lassú volt a kezdet mialatt felállt a rendszer és mi aggodalmasan vártuk a fejleményeket.  Vita volt a kitűzött célról, hogy 50%-al lecsökkentjük az MRSA* véráram fertőzést, mivel az akkori egyetlen elérhető bizonyíték azt sugallta, hogy legfeljebb 15% a megvalósítható.

 

Ismételten az NHS**  túlteljesítette ezt a célt azzal, hogy 2011-re 75%-al esett le (az MRSA véráramfertőzések aránya).

 

Bizonyíték van rá, hogy az MRSA fertőzés visszaszorítása ilyen módon segített abban, hogy egyidőben javuljon a kórházak tisztasága, lecsökkenjen más fertőzés terjedése és javított a beteg ellátás színvonalán is.

 

Egy célkitűzés elérése segített sok más cél elérését is. “ 

 

*MRSA- Methicillin Rezisztens Staphylococcus Aureus (Előfordulása Magyarországon évek óta emelkedő tendenciát mutat, illetve a leggyakoribb a multirezisztens kórokozók által okozott egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések között hazánkban.)

 

**NHS (National Health Service) - angol állami egészségügyi szolgálat

 

Meggyőződésünk, hogy a kórházi fertőzések szempontjából Magyarország jelenleg hasonló helyzetben van, mint az angol állami egészségügy volt a 2000-es évek elején és minél előbbi beavatkozások szükségesek az ellátás javulásáért. Mielőbbi szemléletváltást, egyértelmű célkitűzéseket, rendszerszintű intézkedéseket, ehhez külön forrásokat, megfelelő ellenőrzéseket, korrekt szakmai tájékoztatást és transzparenciát várunk a döntéshozóktól.

 

A tavaly novemberben kiadott 5 pontos akcióterv javaslataink a kórházi fertőzések visszaszorítására ma is éppúgy aktuálisak.

(http://reszasz.hu/index.php/86-sajtokozlemeny-reszasz-akcioterv-a-korhazi-fertozesek-visszaszoritasara)

 

Budapest, 2017. szeptember 29.

Kapcsolat

  • Cím: 1125 Bp., Szarvas Gábor út 9/b
  • Telefonszám: +36703793810
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Facebook: Emberi konzultáció
  • Youtube: ReSzaSz videók