RESZASZ.HU - Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete

Tárgy: hálapénz, a Magyar Orvosi Kamara etikai határozata

Bármily szerencsétlen helyeztetésű legyen is az ország, bármily láncok által legyen is lebilincselve a nemzet, előbb-utóbb mégis szabadabb létre vív, ha lakosaiban a polgári erény tiszta vére buzog. S viszont akármilyen boldog fekvésű legyen is egy ország, bármily szabadságokkal bírjanak is lakosai, lassan-lassan mégis rabigába görbed, ha romlott a tiszta erkölcs s polgári erény nem fénylik többé.

 - Széchenyi István

A ReSzaSz elfogadhatatlannak tartja, hogy azt a jogerősen elítélt veszprémi nőgyógyászt, aki életmentő műtétekért és vizsgálatokért bizonyítottan pénzt kért a betegeitől az államilag finanszírozott kórházi rendelésén, aki haszonszerzés céljából betegeit tudatosan félretájékoztatta, félrediagnosztizálta; másodfokon is csak mindösszesen 6 hónapra tiltotta el foglalkozásától a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Országos Etikai Bizottsága.

A ReSzaSz álláspontja az, hogy az ilyen minősített esetekben az európai jogrend, más országok példái és saját normáink alapján kizárólag a végleges eltiltás lehet erkölcsileg megalapozott döntés.

A MOK országos vezetése nemrég kiadott deklarációjában arra hívta fel a politikai döntéshozók figyelmét, hogy a politikusok erkölcsi szerepe nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az egészségügyben tényleges változások induljanak, a politikai közgondolkodás gyökeresen megváltozzon az egészségügyről.

(forrás: Magyar Orvosi Kamara: A MOK Deklarációja; 2017. június 16., mok.hu)

A ReSzaSz tagjaiként ezt örömmel olvastuk, mivel az egészségügy reformjában kiemelten fontos lépésnek tartjuk az erkölcsi normák rendezését. Az orvostársadalom és az Etikai Kódex erkölcsi megújulására tett konstruktív javaslatainkat az 1001 orvos hálapénz nélkül mozgalommal közös levelünkben juttattuk el a MOK Etikai Kollégiumának.

Mindezekkel együtt szorgalmazzuk a Magyar Orvosi Kamara erkölcsi megújulását is, hiszen a veszprémi nőgyógyász ügyének elhúzódó, nehézkes etikai vizsgálata, enyhe első- és másodfokú ítéletei az egész társadalom igazságérzetét sértik.  Egyben jól mutatják, milyen morális megújulás vár még a MOK-ra, ha ténylegesen élére kíván állni az egészségügy valós reformjának. ReSzaSz-ként hisszük, hogy a döntéshozó politikusoktól hitelesen csak akkor kérhetjük számon az erkölcsi megújulást, ha mi, egészségügyben dolgozók is megvizsgáljuk önmagunkat, és nemcsak szavakban, hanem tettekben is mindig az etikus magatartást tanúsítjuk.

 

Budapest, 2017. július 25.                              Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete

Rezidens és Szakorvos Szakszervezet, 2016.